برنج چیست؟

admin admin
56 بازدید
برنج

برنج چیست؟ شاید براتون سوال شده باشه که برنج از کجا اومده و داستان

این محصول که رفیق همیشگی سفره های بیشتر مردم جهان شده از کجا سرچشمه میگیره

که این محصول یا غلات با اسم برنج حجم زیادی از خرید و فروش بازار جهانی و حتی ایران را به خود اختصاص داده که نمی شود هیچ وقت از آن گذشت.

برنج چیست؟ سوالی به پهنای تاریخ

برنج چیست؟ سوالی ست به پهنای تاریخ قبل از پای گذاشتن انسان بر روی کره خاکی

برنج از اصلی ترین غلات و اقلام غذایی دنیاست که نصفی از جمعیت جهان به برنج بعنوان یک قسمت اصلی غذای روزمره خود وابسته اند

در حال حاضر صد ها هزار نوع برنج در دنیا وجود دارد ولی همه این نوع برنج ها در دو زیر گونه کلی قرار می گیرند

  • گونه اول با اسم ((جاپونیکا)) با نام علمی (( oryza sativa japonica)) بوده
  • گونه دوم برنج با اسم ((ایندیکا)) با نام علمی ((Sativa Indica)) قرار دارند.

برنج

تاریخ برنج

تاریخ برنج این را به ما نشان می‌دهد که برنج در ۸۲۰۰ تا ۱۳۵۰۰ سال قبل در دره رودخانه ((پرل )) کشور چین شکل و پیدایش پیدا کرده است.

پیش تر اطلاعات باستان شناسان این حدس را شکل می داد که برنج در دره رودخانه ((یانگ تسه )) در کشور چین اهلی شده است.

گیاه برنج از آسیای شرقی به مناطق جنوبی تر و آسیای جنوبی گسترش یافت است و به وسیله ی استعمارگران اروپایی از آسیای غربی به اروپا و آمریکا انتقال پیدا کرده است.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این گیاه خارق العاده با ما در این سایت همراه باشید.

برنج

تولید جهانی برنج

برنج

تولید جهانی برنج در سال ۲۰۱۶ برابر با ۷۴۱ میلیون تن در این سال بوده که پنجاه درصد از این میزان متعلق به کشور چین و کشور هند بوده است و سایر تولیدکنندگان مهم این گیاه مغذی کشور های اندونزی، بنگلادش و ویتنام بوده اند بیشتر کشورهای تولیدکننده برنج بخاطر

  • ضعف جاده‌ها
  • فناوری‌های ضعیف نگهداری برنج
  • زنجیره عرضه ناکارآمد
  • ضعف کشاورزان برای رساندن محصول به بازار

و پخش کننده‌ های جزئی دچار ضرر و زیان‌ های فراوانی شده اند

در تحقیقی که به وسیله ی فایو و بانک جهانی انجام شده است ادعا شدهه که به‌ طور میانگین هر ساله نزدیک به ۸٪ تا ۲۶٪ برنج تولید شده در کشور های درحال توسعه به دلیل ضعف تأسیسات و مشکلات پس از برداشت از بین می‌روند

در برخی از گزارش‌ ها ادعا شده این عدد بیشتر از ۴۰٪ است این از دست دادن

محصول برنج نه تنها باعث کاهش امنیت غذایی دنیا می‌شود

بلکه تحقیقات اشاره می‌کند که این کشاورزان در کشور های درحال توسعه مانند کشور چین و کشور هند و دیگر کشور ها هزینه مالی به ارزش ۸۹ میلیارد دلار را به دلیل ضعف حمل و نقل و مشکلات پس از برداشت از دست می دهند که قابل پیشگیری است (همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد قیمت برنج در ایران و جهان می توانید سری به لیست قیمت در سایت ما بزنید.)

گیاه شناسی برنج

گیاه شناسی برنج این اطلاعات را به ما می دهد که برنج گیاهی ست

که دارای ارقام زودرس (طول دوره رشد ۱۳۰ تا ۱۴۵ روز)، متوسط رشد (۱۵۰ تا ۱۶۰ روز) و ارقام دیررس (۱۷۰ تا ۱۸۰ روز) می‌باشد.

برای شناخت بهتر گیاه برنج به ذکر قسمت‌های مختلف این گیاه که به شرح زیر است

  •  ریشه
  • ساقه
  • برگ

و غیره می‌پردازیم.

ریشه گیاه برنج

ریشه گیاه برنج سطحی و افشان بوده است

و حداکثر تا عمق ۲۰ تا ۲۵ سانتی‌متری خاک نفوذ می‌ کند

در برنج بغیر از ریشه‌ های جنینی از محل گره‌ ها نیز ریشه به‌وجود می‌آید

هر چقدر سرعت رشد برگ‌ها بیشتر باشد بر طول رشد ریشه‌ ها هم افزوده می گردد

و در نتیجه می‌توان گفت که با افزایش تعداد پنجه‌ ها تعداد برگی ها بیشتر شده و در نتیجه رشد ریشه‌ها نیز زیادتر می‌گردد و در زمان باز شدن گل‌های برنج  و به خوشه رفتن آن رشد ریشه گیاه به حداکثر مقدار خود می رسد.

برنج

ساقه گیاه برنج

ساقه گیاه برنج بندبند و تو خالی ست و در فواصل مختلف ساقه جداره‌ های سختی قرار گرفته که در آن قسمت‌ ها ساقه توپر قرار دارد که گره نام دارد فاصله بین دو گره را میان گره می گویند بین سلول‌ های ساقه برنج فضای بین سلولی زیادی قرار دارد که سبب می گردد قسمتی از اکسیژن مورد نیاز ریشه از طریق منافذ تأمین گردد

برگ‌های گیاه برنج کشیده و دارای رگ برگ های موازی بوده و بدون دمبرک است و قاعده برگ این گیاه پهن تر از سایر نقاط آن می‌باشد و قسمتی از ساقه گیاه را یا تمام محیط آن را احاطه کرده که آن را غلاف یا نیام می‌نامند در قاعده برگ برنج در طرفین غلاف دو صفحه کوچک یا بزرگ به نام گوشوارک (Stipule) وجود دارد

و همچنین در محل اتصال غلاف به ساقه زائدهٔ کوچکی به نام ((زبانک)) ((Ligule)) وجود دارد و همچنین تعداد گره‌ ها در این گیاه از ۱۰ تا ۲۰ عدد تغییر می کند در مقادیر مساوی شاخص سطح برگ ((LAI)) بوته‌های دارای ساقه بلند از نور بهتر می‌توانند استفاده کنند ولی به آسانی ورس می‌ کنند ارتفاع بوته‌ های برنج در ارقام مختلف از ۵۰ تا ۱۵۰ سانتی‌متر و گاهی اوقات تا ۲۰۰ سانتی‌متر تغییر می‌یابد.

برنج

برگ گیاه برنج

برگ های گیاه برنج  پیوسته بوده و در دو سمت کناری ساقه قرار دارند

تعداد برگ‌ ها در ارقام مختلف این گیاه متفاوت بوده است

  • در ارقام زودرس( ۱۴ تا ۱۵ ) برگ
  • در ارقام متوسط‌ رس( ۱۶ تا ۱۷ ) برگ
  • در ارقام دیر رس تعداد برگ‌ها( ۱۸ تا ۱۹ ) برگ

بر روی هر ساقه می‌باشد افزایش دمای هوای پیرامون در زیاد شدن سطح برگ اثر تعیین‌کننده‌ ای دارد

و موجب بیشتر شدن تعداد برگ‌ها می‌گردد

در مقادیر مساوی شاخص سطح برگ ((Lai)) بوته‌هایی از این گیاه که برگ‌های کوچک و زیادتر دارند

در مقایسه با بوته‌هایی که برگ‌های بزرگ و اندک دارند بهترند.

برنج

پنجه زنی گیاه برنج

پنجه‌ به جوانه‌ های ابتدایی گفته می‌شود

که در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی تبدیل به ساقه می‌شوند

از مرحله برگی شدن گیاه پنجه‌ زنی آغاز می شود

و پنجه‌ ها در مرحله اولیه رشد خود برای تأمین مواد غذایی خویش از ساقه اصلی گیاه استفاده می‌کنند

و این مراحل تا ظهور حداقل (۳ برگ و ۴ ریشه) ادامه دارد زمانی که بوته های جوانه زده گیاه یا نشا از خزانه به زمین اصلی منتقل می گردند پنجه‌ زنی شروع شده و تا یک ماه بعد نیز ادامه دارد و پس از پایان یک ماه

برنج

رشد پنجه‌ها به حداکثر خود میرسد و پس از آن از تعداد آنها کاسته می شود شرایط اقلیمی به ویژه آب وهوا در رشد پنجه‌ ها بسیار مهم و مؤثر بوده و قدرت تولید پنجه در گیاه برنج خیلی زیاد بوده است  به‌طوری‌ که از هر بوته این گیاه معمولاً( ۴ تا ۵) پنجه تولید می‌ شود.

برنج

گل آذین چیست؟

به طرق آرایش گل‌ ها بر روی ساقه گیاهان گل آذین گفته می شود

ساقه‌ ای که گل‌ ها بر روی آن قرار می‌گیرد

خود می‌تواند یک یا چند شاخه بوده باشد

از نظر گیاه شناسی گل‌ آذین بخشی از اندام هوایی گیاهان است

که گل‌ ها بر روی آن شکل می گیرند و به این طریق تغییراتی را در خود به وجود می آورند این تغییرات می‌تواند شامل طول میان‌ گره‌ها، آرایش برگ ها، متورم شدن، فشرده شدن، پیوستگی، چسبندگی و کاهش محورهای فرعی و اصلی شود.

برنج

ساختمان گل آذین

ساختمان گل آذین در این گیاه به صورت پانیکول یا سنبله (که در عکس بالا مشاهده می کنید است)

و فرق آن با گل آذین خوشه ی در این است

که در پانیکول یا سنبله هر خوشه‌ دارای دم باریک و بلندی است

و به همین دلیل به آن قسمت خوشه هم می گویند

پانیکول در ارقام مختلف این گیاه به شکلی فشرده، باز یا نیمه‌ باز است

البته از دیدگاه اصلاح‌گران نباتات در تولید هیبرید و آریته‌ هایی که گل آنها بیشتر باز باشد بهتر هستند

زیرا مقدار دگرگونی و در نتیجه تولید بذر آنها بیشتر بوده است

برنج

پانیکول این گیاه در انتهای ساقه وجود داشته و دارای شاخه‌های فرعی با محورهای ثانوی است

خوشه‌ ها روی دو گل کوتاه شکل می گیرند

که نوک آن روی گلوم‌های نازا ((لمای عقیم)) توسعه یافته اند

و به چند وجهی کنگره‌ دار تبدیل می گردند

بنابراین نوک فنجانی شکل و متورم مشابه یک زوج گلوم حقیقی است

هر خوشه دارای محور کوچکی به نام محور سنبله‌ بوده است

که روی آن یک گل در محور ((برگک)) پانویه که گلوم‌ های نازا نام دارد شکل می گیرد

گل دهی در این گیاه از نوک گل آذین شروع شده و به سمت پایین ادامه پیدا می کند

در موقع پیدایش خوشه نیاز ریشه گیاه به مواد غذایی به ویژه ازت، فسفر و پتاس زیاد است.

برنج

ساختمان گل در برنج

گل آذین در این گیاه به صورت خوشه‌ ای است

و دارای انشعابات فرعی بوده و حاوی سنبلچه‌ های تک گلچه‌ ای است

این گیاه برخلاف سایر غلات که (۳ تا ۴) پرچم دارند این گیاه دارای ۶ پرچم بوده است

نافه کوتاه و بساک‌ ها به صورت دوخانه‌ ای و دارای یک مادگی بوده اند که حاوی یک تخمدان است کلاله دو شاخه و پردار است

برنج

مادگی دارای تخمدان یک برچه‌ ای می‌باشد

برگک فوقانی یا گلوم گل دهنده لما ((گلومل یا پوشینه سنبله که ریشک روی آن وجود دارد))

و پالئا ((گلومل یا پوشینه گیاهان گرامینه که فاقد ریشک است))

همراه با گل دربرگرفته می شود و یک گل را تشکیل میدهد

و در اطراف هر گل دو برگ به نام پوشینه وجود دارد که

(یکی لما ((Lemma)) و دیگری پالئا ((PALEA)) نامیده می‌شود.

و همچنین در انتهای هر سنبله دو برگک به نام پوشه (Glume) قرار دارد که در برنج گلوم‌ها خیلی کوچک بوده و حتی ممکن است گاهی اوقات حذف شده باشند طول گلوم‌های خارجی ۴/۱ لما و پالئا و در بعضی از واریته‌ها هم اندازه لما و پالئا بوده است.عموماً لما دارای ریشک و پالئا فاقد ریشک است و ۷ تا ۹ روز بعد از گل دادن لایه آلرون از تغییر حال لایه خارجی بافت آندوسیرم به‌وجود می‌آید.

برنج

گرده افشانی و لقاح

گرده افشانی و لقاح در برنج به این صورت است که برنج گیاهی خودگشن بوده و صفر تا ۳ درصد دگرگشنی دارد.

گرده افشانی در این گیاه تقریباً موقع باز شدن گلها در شرایط طبیعی اتفاق می افتد.

دمای مطلوب برای گرده افشانی در این گیاه در حدود ۳۱ تا ۳۲ درجه سانتی گراد است

و در دمای پایین‌تر از ۱۰ تا ۱۳ درجه سانتی‌گراد

و همچنین بالاتر از ۶۰ درجه سانتی‌گراد گرده‌ افشانی متوقف خواهد شد

خشکی زمین و دمای پایین می‌تواند روی گرده افشانی اثر منفی بگذارد و حداقل دما برای انجام عمل لقاح ۱۵ درجه سانتی‌گراد می‌باشد زمان باز شدن گلها ۸ صبح الی ۲ بعدازظهر بودهاست و گلهای گل آذین در بین یک دوره ۷ تا ۱۰ روزه باز می‌شوند

و اکثر آن‌ها ۲ تا ۴ روز پس از خروج گل آذین از غلاف برگ این کار را انجام می‌دهند.

دسته بندی برنج شمال ایران
اشتراک گذاری

نوشته های مرتبط

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پرداخت آنلاین

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین پیشنهادها و تخفیف های ما زودتر از بقیه با خبر شوید!

نمادهای ما

ورود به سایت